Cullercoats pub saved from bulldozer as homes plan refused after public outcry

Cullercoats pub saved from bulldozer as homes plan refused after public outcry

The Sandpiper pub in Cullercoats will not be demolished or refurbished after councilors joined neighbors’ objections.

Malhotra Leisure LTD applied for permission in January to demolish the pub and replace it with an apartment complex and several commercial units. However, angry residents have claimed that the 13.5-metre-high Farringdon Road redevelopment would have dwarfed many homes and potentially increased energy bills.

Local residents also feared the development would invade their privacy and cause traffic and parking chaos. Local residents were unhappy with the 14 parking spaces for the apartments and feared a new Asda would generate further traffic on the site.

Read more: Northumberland residents can’t afford their care due to the cost of living crisis

Council officials had determined that there would be no significant impact on the convenience of surrounding homes.

A total of 295 residents turned to the council’s planning portal to object to the proposals. Coun Linda Arkley OBE, along with Conservative candidate for St. Mary’s Steven Robinson, organized a petition against the redevelopment which received 788 signatures.

Malhotra reduced the number of apartments originally proposed from 18 to 14 and changed the design of the roof, but many felt this did little to address the potential impact of the development.

Earl Willie Samuel said: “These changes do not address the fundamental issues that my residents have raised with me and as a result I remain opposed to development.

“The area is not earmarked for housing in the local plan and the report notes the contribution of 14 houses contributing to the district’s housing needs. However, I dispute that this would be insignificant and outweighed by the negative effects.”

Harvey Emms, representative of Malhotra LTD said: “We have shown that the Sandpiper Pub cannot continue to operate as a public house.

Continue reading:

“We have worked very closely with council officials and taken the feedback from the public consultations, in particular providing more advice on daylight and sunlight that residents have been addressing. We have used software required to provide robust daylight and sunlight analysis in accordance with the Building Research Establishment.

“We looked at the configuration of the parking lot and improved it. We looked at the design of the roof and cracked it open and officials recommended the design was acceptable.”

North Tyneside Council’s Planning Committee voted against the motion in a split five-two decision.

Mr Robinson said: “It is fantastic news that the application has been rejected. Fortunately, the planning committee listened to residents and understood the negative impacts on residents in terms of privacy, shade, and increased traffic.

“I want to thank everyone for getting behind the campaign and for all the support, and I want to thank the committee for doing the right thing.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *